top of page

Plein parkeergarage Houthaven

Opdrachtgever: Dames2
2020 Plein parkeergarage Houthavens.jpg

De gemeente Amsterdam transformeert het gebied 'Houthaven' van industrieterrein naar een bijzondere buurt op zeven groene, autoluwe eilanden in het IJ. Aan de Danzigerkade is gefaseerd een ondergrondse parkeergarage (ruim 600 parkeerplaatsen, totale oppervlakte 12.000 m2) gerealiseerd, met daar bovenop een plein.

Civilink Ingenieursbureau verzorgt voor de ontwikkelaar de uitvoeringsbegeleiding gedurende de realisatie van het plein en begeleidt de aannemer. Een belangrijk aspect in dit project is de communicatie met omwonenden en afstemming met de vele andere werkzaamheden die in dit ontwikkelingsgebied plaatsvinden.

Ontwerp openbare ruimte
Het inrichtingsontwerp voor het plein is gebaseerd op contrasten. Het ontwerp combineert stenen in een visgraatpatroon met daarop lensvormige groenobjecten met vaste planten en siergrassen. Door het patroon en het gebruik van vier verschillende kleuren doet de vloer denken aan een high fashion print en spiegelt zo de mode business die hier prominent aanwezig is.

Beplanting, groenobjecten, bankjes, vlonderelementen en terrasruimte zorgen voor een mooi contrast met de betonnen omgeving. Voor de bomen zijn bijzondere voorzieningen getroffen, zodat ze voldoende ruimte hebben. In de gezamenlijk ruimte is de auto te gast en hebben wandelaars en fietsers de ruimte. De bestrating en het patroon van groen verbinden de gebouwen op maaiveld en maken het gebied van 12.000 m2 tot één geheel, tot en met de kaderand.

bottom of page